29 april 2005

Speciale voorzieningen bij museum aangelegd

Om de stoombaggermolen binnenkort netjes te kunnen afmeren bij het Stoommachinemuseum was het noodzakelijk om hiervoor een speciale insteekhaven te maken. Ter voorbereiding werd er door de medewerkers van het museum ruimte gemaakt op het terrein. Veel opgeslagen lieren, ketels en andere materialen werden verplaatst met een heftruck die in bruikleen werd verkregen van J. v.d. Sluis uit Anna Paulowna.
Op maandag 25 april werd een rupskraan van BAM NBM infra aangevoerd. Machinist Gerrie Hart uit Medemblik ging de uitdaging aan om eerst enkele zware objecten te verplaatsen. Zijn jarenlange ervaring en vakmanschap kwamen hierbij goed van pas. Vervolgens ging hij aan het werk om in insteekhaven te graven. Eerst de harde bovenlaag verwijderen en vervolgens een stevige laag klei opzij draaien. Op dinsdagavond was het terrein voorzien van een enorm gat en twee enorme bulten materiaal. Woensdags werden deze materialen vervolgens met behulp van Gerrie’s kraan en een grote shovel in de zoomen van het terrein verwerkt.

Het uit eindelijke resultaat is prachtig. Er is een keurige insteekhaven met schuin aflopende taluds gerealiseerd, waarin de baggermolen met bijbehorende bak een plek zullen vinden. Het terrein van het museum is vervolgens weer netjes opgeleverd waarbij de zware objecten een nieuwe opstelling hebben gekregen.